Compartiment Ingrijiri Paliative

Structura Compartimentului ingrijiri paliative – 5 paturi

Colectivul de medici

Dr. Ciobanu Antonela – medic primar pediatru, Coordonator Compartiment Ingrijiri Paliative.

Descriere

In cadrul Compartimentului Ingrijiri Paliative este angajat un singur medic, cu 1/2 norma, in persoana Dr. Ciobanu Antonela, medic primar pediatru, doctor in medicina, cu urmatoarele competente: atestat de competenta in ingrijiri paliative, atest de competenta in ultrasonografie generala, atestat de competenta in oncologie si hematologie pediatrica, atestat de competenta in management sanitar.

Compartimentul de ingrijiri paliative functioneaza din 2017, cu un numar de 5 paturi, conform OMS ingrijirea paliativa este acea abordare care imbunatateste calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora atunci cand se confrunta cu o boala amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si a altor probleme fizice, psihosociale si spirituale. Aceste ingrijiri sunt aplicabile inca de la momentul diagnosticarii unei boli cronice, in asociere cu celelalte terapii specifice aplicate.

Beneficiarii ingrijirilor paliative in cadrul spitalului Sf. Maria sunt copiii cu boli care fac improbabila supravietuirea lana la varsta de adult: afectiuni pentru care tratamentul curativ este posibil dar poate esua (cancer, insuficienta de organ, malformatii congenitale cardiace grave); boli ce limiteaza viata (fibroza chistica, distrofia neuromusculara progresiva, osteogeneza imperfecta forma severa, deficiente imune severe congenitale si dobandite, HIV-SIDA, boli inflamatorii cronice, boli relale, insuficienta cardiaca, renala, hepatica); boli progresive pentru care de la debut este posibil numai tratament paliativ (anomalii cromozomiale, boli metabolice de stocaj, boli degenerative ereditare ale sistemului nervos central, boli degenerative dobandite); boli non-progresive care determina fragilitate constitutionala si susceptibilitate crescuta pentru complicatii (paralizii cerebrale grave cu handicapuri multiple, traumatisme ale sistemului nervos central, sechele neurologice severe ale infectiilor sistemului nervos central, spina bifida cu afectare neurologica severa).

Activitatea in cadrul compartimentului include interentii medicale la caz (diagnostice si terapeutice), ingrijirea terminala, ingrijiri de tip nursing (escare, limfedem, tumori exulcerate, pansamente, mobilizare pasiva si activa), kinetoterapie, masaj, asistenta si consiliere psihologica atat a pacientului car si a familiei, evaluarea riscului de doliu patologic, terapie ocupationala, asistenta sociala, servicii de suport spiritual, educational si informare pentru autoingrijire, ingrijirea de respiro pentru familiile pacientilor.

Activitatea medicala se desfasoara pe baza unor protocoale si proceduri de lucru aprobate la nivel de spital, in colaborare cu toate sectiile si laboratoarele spitalului.

Internarea pacientilor se face pe baza de programare prealabila, in limita locurilor disponibile, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau scrisoare medicala de la medicul specialist.